08.12.2022

Najvažnije prednosti života u stanu

Vjerojatno ste i sami nekoliko puta sudjelovali u raspravi gdje je bolje živjeti: u kući ili u stanu. U današnje vrijeme ljudi ipak sve češće kupuju stanove jer shvaćaju da mogu imati veliku većinu pogodnosti koje bi imali i kada bi živjeli u kući. Samo je bitno mudro odabrati.

To se posebno odnosi na stanove u prizemlju gdje nerijetko uz stan dolazi i prekrasan vrt ili dvorište kojeg se može dodatno urediti za različite namjene; zajednička obiteljska druženja, malo igralište za djecu, postaviti bazen u ljetnim mjesecima. Zapravo, mogućnosti je zaista pregršt.

Kako bismo Vam olakšali donošenje odluke, pročitajte najvažnije razloge koje prema mišljenjima stručnjaka donose prevagu za kupovinu stana.

Jednostavno održavanje


Jedan od vodećih razloga koji „zagovara” kupovinu stana odnosi se na jednostavnost održavanja. Za razliku od kuće, u stanu ne morate brinuti o održavanju cjelokupnog posjeda, tako da je Vaš popis obaveza puno manji. Naravno, ovisi i o veličini stana, ali svaki stan se može uz malo truda održati čistim i urednim.

Za sve eventualne popravke i preventivna održavanja koriste se sredstva iz pričuve, a ukoliko se pojavi neki veći problem na zgradi/u stanu isti se prijavljuje predstavniku stanara koji će nadalje voditi brigu o istom. 

 

Ušteda novca


Život u stanu obično iziskuje manje troškove za režije. 

Generalno gledajući znatno skuplje će biti grijati ili rashladiti kuću veličine od 150m2 nego stan iste veličine, a napose ako se nalazi u novogradnji. U današnje vrijeme pri izgradnji zgrada koriste se i ugrađuju visokokvalitetni materijali koji dodatno štede na potrošnji energije. Svakako, i položaj stana unutar zgrade može pridonijeti dodatnim uštedama, jer isti može biti okružen stanovima i prostorima koji su grijani.

Nisu zanemarivi ni troškovi života u kući poput održavanja vrta, prilaza do kuće, redoviti popravci krova ili unutar podruma kojih kod stanova nema odnosno ili koji se financiraju iz zajedničke pričuve.

Povećana sigurnost


Sigurnost je jedan od bitniji prioriteta prilikom donošenja odluke o životu u stanu.
Život u zgradi s više stanova često daje dodatnu sigurnost koju ne možete pronaći živeći u kući. Danas se izgrađuju razni stambeni objekti s kontroliranim pristupom, sigurnosnim kamerama i dodatnom protupožarnom zaštitom.

Svakako, blizina susjeda također igra važnu ulogu. Naime, zgradu dijelite sa još stanara, pa je time i veća vjerojatnost da će u slučaju bilo kakve nezgode ili potrebe za pomoći netko brže reagirati.

 

Dodatni sadržaji u neposrednoj blizini


Ponekad je zaista teško nadmašiti pogodnosti koje dolaze sa životom u stanu. Stanovi se grade u neposrednoj blizini rekreacijskih i trgovačkih centara, škola i vrtića te je njihova lokacija odlično povezana s ostatkom grada zahvaljujući linijama gradskog prijevoza.

Nije neobično da se izgradi čitavi kompleks zgrada odnosno, mogli bismo reći malo naselje sa svim popratnim sadržajima potrebnim za život mlade obitelji.