16.11.2022

Kako pripremiti stan za prodaju?

Ako ste jedni od onih koji prodaju svoju nekretninu, vjerujemo da to želite učiniti što brže i što bezbolnije”. Vjerujemo da je posve jasno da je za prodaju stana po razumnoj cijeni potrebno puno više od sreće. Bitno je sve pažljivo isplanirati, urediti i pripremiti svoj dom kako biste uvjerili potencijalne kupce da je idealno mjesto u kojem će nastaviti svoj zajednički život. Uložite, stoga, malo truda i vremena te pripremite svoj stan za razgledavanje. Što je duže nekretnina na tržištu, teže ju je prodati. Jednostavne stvari poput popravljanja neispravnih uređaja, detaljnog čišćenja ili bojenja zidova imaju važnu ulogu u privlačenju potencijalnih kupaca.  

Krenimo redom.

Spremite svoje osobne stvari i druge predmete  

Nitko ne želi živjeti tuđi život, stoga spremite sve vaše osobne stvari poput fotografija i drugih vama dragih osobnih predmeta koji bi mogli omesti potencijalne kupce i unazaditi prodaju. Kupcima morate ostaviti „prazno platno” tako da sami vizualiziraju svoju budući dom koji će ukrasiti vlastitim fotografijama, namještajem i ukrasnim predmetima. Kada govorimo o namještaju, ostavite „nenametljive” komade koji ne odvlače pažnju. Svakom će kupcu biti teško zamisliti da živi u tom prostoru ako ga okružuje kauč sa zebra uzorkom, svijetloplave stolice ili tepih medvjed.

Popravite kućanske uređaje, pregledajte ormare i ladice

Provjerite radi li svaki uređaj u vašem domu. Ovdje prvenstveno mislimo na kuhinjske uređaje, perilicu rublja, sustave grijanja i hlađenja, TV i sl. Obratite pažnju na to da prozori i vrata ne škripe, jer, iako je riječ o gotovo zanemarivim problemima, u očima kupaca oni itekako smanjuju cjelokupnu vrijednost doma. Zatim, potražite pukotine ili rupe u zidovima. Ako je potrebno, osvježite zidove i ponovno ih prebojite.

Počistite nered u stanu

Pospremite svaku sobu, svaki kutak stana koji pripremate za prodaju. Kupci se žele usredotočiti na slobodan prostor, a ne na sadržaj. To ne znači da sve samo nagurate u ormare, na tavan i u podrum. Radije upotrijebite veće spremnike koje ćete ponijeti sa sobom ili ih uredno posložiti na podrumske police. Razmislite i o uklanjaju nepotrebnog namještaja koji zauzima prostor. Ne zaboravite na svakodnevne drangulije na komodi ili na pretrpane kupaonske ormariće. Ispraznite ih i ostavite više slobodnog mjesta.

Poboljšajte osvjetljenje  

Rasvjeta također igra važnu ulogu. Bilo bi odlično kad biste mogli povećati razinu prirodnog osvjetljenja koje, neminovno, utječe na raspoloženje i zadovoljstvo. Ono što vi možete učiniti je podići rolete i odmaknuti zavjese kako bi prirodno svjetlo pronašlo svoj put. Osim toga, svjetlije sobe djeluju prostranije od tamnih i mračnih, stoga prije nego što potencijalni kupci kroče u vaš stan, pobrinite se da ste riješili i ovu stavku s popisa.